Hold varmen i soveposen – 11 tips til en varm nat

Hold varmen i soveposen. Dét kan være lettere sagt end gjort, og er meget forskelligt fra person til person. Er du en frossenpind og vil du gerne undgå at fryse i soveposen? Så giver vi dig her 11 tips til hvordan du kan holde varmen i soveposen når du er på tur i det fri.

Hold varmen i soveposen

Når man er afsted i naturen kan selv den bedste tur blive ødelagt af manglende nattesøvn. Nogle personer har let ved at holde varmen, mens andre fryser uanset hvor varmt der er udenfor. Det er helt individuelt og afhænger blandt andet af kroppens forbrænding, men vi giver dig her 11 forslag til hvad du selv kan gøre for at holde varmen.

Indledningsvist er det vigtigt, at du forstår at en sovepose ikke er en varmekilde i sig selv. En sovepose er blot et lag isolering du bruger til at indkapsle den varme som kroppen afgiver, og jo bedre kvalitet soveposen er – jo bedre er deres isoleringsevne.

#1 – Du må ikke fryse

Fordi soveposen ikke er en varmekilde men blot isolering er det vigtigt, at du ikke kravler i soveposen hvis du fryser. Fryser du når du kravler i soveposen kan det være svært overhovedet at få varmen, og din gode nattesøvn har lange udsigter. Hvis du er kold når du kravler i soveposen kan du eventuelt udføre et par lette fysiske øvelser, der sætter gang i blodomløbet. Det kan f.eks. være en kort rask gåtur, sprællemand eller knæløft. Det skal ikke være så voldsomt, at du begynder at svede – men blot lige så du sætter gang i blodomløbet.

Hvis det kniber med få varmen kan du eventuelt bruge en drikkedunk med varmt vand som varmekilde. Alternativt kan du drikke en kop varm the inden du skal i seng. Det kan dog give bagslag senere hvis du bliver tvunget på toilettet i løbet af natten.

#2 – Tag tøjet af

Man kan fristes til at tro, at jo mere tøj du har på – jo varmere har du det i soveposen. Ideelt set bør du ikke have mere end et tyndt lag tøj børne – f.eks. uldundertøj. Hvis du har for meget tøj på kan det være svært for fugten at trænge væk fra kroppen, og herved opnår du den modsatte effekt. Tøjet du sover i skal helst være tørt, så har du mulighed for at sove i andet tøj end det du har haft på hele dagen er det at foretrække.

#3 – Minimer spildplads i soveposen

Det er luften omkring dig i soveposen du skal varme op, og jo mindre luft du skal varme op – jo hurtigere får du varmen. Hvis du derfor har meget spildplads i soveposen kan det være en fordel at fylde soveposen ud med f.eks. en fleecetrøje. Tøjet skal naturligvis ikke være vådt, og undgå tøj som ikke er åndbart – f.eks. regntøj. Dette problem kan i høj grad undgås hvis du fra start køber en sovepose som passer til dig, og soveposer findes oftes i forskellige længder.

#4 – Brug en inderpose

En inderpose (eller lagenpose) er praktisk set blot en ekstra sovepose således at du sover i to soveposer. Inderposer fås i forskellige udgaver f.eks. silke eller fleece og skaber et ekstra lag i soveposen der kan holde på varmen.

#5 – Brug soveposens funktioner

Mange sovepose er udstyret med en velisoleret hætte som kan snøres ind omkring hovedet, eller eventuelt en varmekrave nede i soveposen der slutter tæt om skulderne. Jo mindre luft der kan forlade sovepose – jo bedre er det. Her gælder det om at finde dine personlige preferencer, da det naturligvis ikke skal være klaustrofobisk.

#6 – Gå ikke sulten i seng

Hvis du er sulten når du går i seng kan den manglende energi betyde nedsat varmeproduktion fra kroppen. Det bør dog planlægges således, at du ikke spiser direkte før du skal i seng da optagelsen af mad i kroppen trækker blodet væk fra de ydre dele af kroppen – f.eks. fødderne.

#7 – Undgå at skabe kuldebroer

Hvis du presser isoleringen når du ligger i soveposen, f.eks. hvis en albue eller et knæ trykkes helt op mod yderstoffet skabes en kuldebro. Varmen har nemmere ved at forlade soveposen direkte via en kuldebro end hvis den skal hele vejen igennem soveposens isolering.

#8 – Pak soveposen ud før brug

Hvis din sovepose har været opbevaret i en kompressionspose hele dagen er isoleringen klemt godt sammen, og har derved ikke maksimal isoleringsevne. Hvis du pakker soveposen ud lidt tid for du skal sove har isoleringen tid til, at genskabe den naturlige form og derved opnå maksimal isoleringsevne. Hvis det er en sovepose med dunfyld kan du med fordel ryste soveposen godt efter den er pakket ud af kompressionsposen.

#9 – Tag hue og/eller sokker på

En stor del varme forlader kroppen fra hovedet, og her kan det være en fordel af tage en hue på hvis der er rigtig koldt. Er huen for stram kan du eventuelt vælge en anden form for hovedbeklædning – f.eks. en halsedisse. Tilsvarende kan det være svært at skabe nok blodomløb i fødderne, og her kan det hjælpe med at par store tykke sokker – uldsokker er ideelt. Sokkerne bør være så store at de ikke strammer på fødderne.

#10 – Sov på et underlag

Når du ligger i soveposen skaber du kuldebroen mod dit underlag, da du presser isoleringen sammen når du ligger på den. Derfor er det essentielt at du ligger på et godt underlag – eller som minimum ikke ligger direkte på jorden. Der findes flere former for underlag f.eks. oppustelige underlag hvor du sover på et lag luft – som igen skaber et isolerende lag hvor varmen ikke overføres direkte.

#11 – Træk jakken udover fodenden

Hvis det kniber med at holde varmen i fodenden, og du har en god stor jakke med kan du trække den over fodenden udenfor soveposen. Den holder på varmen hvis f.eks. fodenden smutter udenfor liggeunderlaget, og skaber et isolerende lag udenfor soveposen.

Vi håber at du får glæde af disse 11 tips, og fremover kan undgå at fryse i soveposen. Er du måske på udgik efter en sovepose kan du læse vores guide til valg af sovepose, så du er sikker på at du kommer fra butikken med en sovepose der passer til dig.

One Response

  1. Ole Jon Olsen 4. januar 2017

Tilføj kommentar